Ipoteza initiala a acestui topic mie mi se pare putin eronata: oamenii sunt impartiti in mari pozari cu slr care nu stiu sa-l foloseasca si oameni priceputi cu compacta. Desi imi surade aceasta clasificare pt ca si eu am tot o compacta

, comparatia ar trebui sa se faca intre acelasi priceput/nepriceput cu si fara SLR.
Iar cei care isi scot banii pe aparate in mod profesional sunt o categ aparte. Nu cred ca as sta pe ganduri ce obiective sa imi mai iau luna asta daca as lua 50 de milioane pe luna din fotografiat....(inca nu m-am obisnuit cu ron-ii).
Dar marea majoritate nu sunt profesionisti si nu castiga decat stima si respectul amicilor pt pozele facute. Deci strangi bani de slr si de accesorii mult si bine si visezi la urmatoarea achizitie ca sa te duci sa pozezi batranei in parc.
Dar camera conteaza pentru cei care stiu s-o folosesca. Ca sa-ti iasa o poza buna in miscare noaptea fara trepied iti iesa ochii din cap si ISO de pe ecran. La SLR nu e nici o filozofie.
Focusul, ISO, obiectivele pe care le poti schimba, wide-ul by default sunt muuult mai bune pe un SLR.
Ce nu imi place mie la ele, este marimea si zgomotul care il fac. Marimea pentru ca mi-as dori sa am un aparat cat un mp3player cu care sa fac poze la oameni si ei sa nu isi dea seama ca sunt fotografiati, in loc sa se uite cu privirea aia speriata cand indrepti ditamai aparatul spre ei. Si sa nu trebuiasca sa cari la un rucsac de 20 de kg in spate si o geanta de 5 in brate sa pozezi pasaroi pe platou.
Nu militez insa nici pentru una, nici pentru alta. Mai important e sa te simti tu bine cu apratul tau in mana, indiferent care e acela, si sa nu suspini la fiecare pas dupa: "

uite ce aparat are ala". Ca poate o sa-l ai si intr-o zi si o sa continui nefericirea cu: "

uite ce obiectiv are ala"....