Tare mult as fi vrut sa-mi adresezi intrebarea asta undeva, prin Iasi, la o bere. Si nu neaparat pentru ca pe aici nu prea gasesc bere la juma', ci pentru ca, prietene csl1131, m-ai cam... zapacit! Daca eram fata in fata, probabil altfel iti expuneai nedumerirea. Sau dezacordul fata de... Sau...
De fapt... care e nedumerirea? Ca nu conteaza camera cu care iti faci treaba?
Daca asta e intrebarea de baza din tot postul tau, atunci da-mi voie sa-ti spun parerea mea. Absolut personala si subiectiva, evident dar nitelus diferita de a ta.
Si sa-ti spun si de ce.
UnuIn primul rand, daca vrei sa lucrezi profesional, iti trebuie scule profesionale. Aceasta afirmatie nu trebuie demonstrata, e ca o axioma.
Nu ma vad ducandu-ma la un eveniment (conferinta de presa, prezentare de moda, lansare de carte, absolvire de facultate/liceu/gimnaziu/gradinita, nunta cu staif sau, ma rog, alte chestii de astea la care NU ITI PERMITI RATEURI) cu acelasi gen de aparat (nu-l numesc "sapuniera", sa nu se supere unii sau altii) cu care face poze doamna cu coc din randul doi.
Sa ne intelegem, in contextul in care ITI PLATESTI FACTURILE din fotografie, nu-ti permiti sa dai rateuri. De aceea, trebuie o camera pe care sa te poti baza.
Dar n-as ezita sa iau un aparat de back-up cum ar fi un EOS 400D, pentru "canonisti" sau un D80, pentru "nikonieni". Asta pe langa un "mark"/5D/D3/D300.
Un alt motiv, pe care cu siguranta ai sa-l gasesti meschin, e partial mentionat in trimiterea la doamna cu coc, de mai sus. Cand faci poze cu un aparat la fel ca cel cu care se joaca fata de cinci ani a nasului mare, parca mirii incep sa se intrebe de ce te-au chemat tocmai pe tine sa le faci poze la nunta, nu?! Si tre' sa-ti mai dea si bani la finalul povestii...
DoiDaca faci poze doar de amorul artei, prin gradina botanica, pe la Palat sau cu copiii, prin parcul din spatele blocului, s-ar putea, intr-adevar, sa nu prea conteze cu ce camera le faci. Ca n-o sa se supere nimeni daca nu ai un DOF ca al nu stiu carui fotograf "la moda" sau "din clasici".
Dar, daca amicul tau de la etajul patru are un G9, de la Canon, care chiar daca e compact si are CCD si nu CMOS, trage si RAW, s-ar putea ca treburile sa se schimbe. Oricat de tantalau ar fi, diferenta de tehnologie se cunoaste intr-o situatie sau alta.
In plus, nu are sens sa comparam optica unei camere compacte nici macar cu cele mai ieftine obiective din dotarea unui SDLR. Nici macar cu acelea de kit, despre care toata lumea spune (si, uneori, pe buna dreptate), ca sunt de toata jalea.
Pe de alta parte, in unele aspecte trebuie sa-ti dau dreptate - pentru obtinerea unei fotografii, daca nu bune, macar decente, un factor esential este persoana din spatele aparatului. Dar, de aici si pana la a nega o evidenta, e o cale lunga.
Care este evidenta? Aceea ca o conditie necesara, dar nu suficienta, pentru a obtine imagini de calitate este sa ai scule de calitate. Altfel spus, care sa-ti permita modificarea/tinerea sub control a unor parametri tehnici ai imaginii.
Ma opresc aici, pentru ca subiectul a fost intors pe (aproape) toate fetele in alte posturi pe care le-am facut aici, pe forum.
Bottom line:
camera cea mai buna este cea pe care o ai si cu care iti faci treaba fara emotii.
Una este sa te faci de bafta ca nu poti trimite pe mail, la prieteni, pozele de la gratar si cu totul altceva este sa te fugareasca nuntasii cu parul dupa ce ti-au dat $3-400 (sau cat se mai ia acum pentru o nunta...), ca "le-ai tras teapa".

Desigur, putem vorbi la nesfarsit pe tema asta, dar asta ar insemna sa discutam... discutii.
Spor!
P.S.
Sa ne intelegem - vorbim despre oameni "normail" aici, si nu despre cei care isi iau ultimul tip de "scula" doar ca sa fie mai cu mot sau, ma rog, din alte motive decat alea de a fotografia. Stiu vreo cativa...