Greetings all,
spre surprinderea mea, nu se afla pe forumul asta nici un thread dedicat unui segment vital pentru orice fotograf, fie el amator sau profesionist, acela al echipamentelor "post-mortem" (a se citi post-declansator) prin intermediul carora imaginea surprinsa prin obiectiv se desfasoara pentru prima data in plenitudinea sa, permitand "artistului" sa o modeleze dupa plac, chef si trend (asta va face probabil obiectul altui thread) : monitoarele.
Omis nu de putine ori in perimetrul mioritic, subiectul trezeste vii discutii aprinse pe forumurile/site-urile de specialitate din "tarile calde" si pe buna dreptate, vin eu sa adaug, intrucat monitorul e al treilea talger la balanta oricarui fotograf (in primul - si cel mai important - aflandu-se fireste individul iar in al doilea gear-ul fotografic).
Devreme ce am initiat discutia imi voi permite si setarea parametrilor de lucru, cu precizarea ca orice completare/modificare este bine venita ba si mai mult, incurajata.
Cu alte cuvinte urmatoarele teme de discutie sunt propuse :
1) Panel-uri --- TN vs PVA vs IPS (desi cumva evident, lucrurile nu sunt 100% batute in cuie, polarizatoare, LUT hard/soft, panel issues by brand, type and firmware, Standard Gamut vs Wide Gamut, etc..)
2) Calibrare Soft vs Calibrare Hard --- softuri, gamma correctors, placi video, inputuri si calibratoare de la Colormunki, la Gretag , DataColor s.a.m.d. dar in ultimul rand LaCie (moduri de lucru, profile, preferinte gamma in colaborare cu black/white luminance, delta E, temperatura de culoare si multe alte lucruri interesante)
3) Printere & Calibrarea lor --- prapastia intre ce vedem si ce printam, domeniu putin spre deloc explorat de mine, contributie masiva apreciata din partea tuturor
4) Generalitati --- orice ar putea contribui la cele de mai sus, particularitati, observatii, judecati si experiente, lucruri de evitat sau de pus in practica etc.
Inainte de a intra in tehnicalitati poate ar fi bine ca fiecare din noi sa posteze sumar echipamentele ce le detine, fie monitor, calibrator, printer, alaturi de alaiul de nemultumiri, satisfactii si de ce nu, aspiratii

Voi incepe eu :
Display : HP LP2475w / DVI
Panel Type : IPS / Wide Gamut
Gamma : 2.2 (preferata) / 1.8 (alternativa)
Color Temp : approx. 6500k / approx. 5000k (alternativa)
Black Luminance : 0.25 / 0.20 (alternativa)
White Luminance : 120 / 80 (alternativa)
Ambient light : dim-very low
Noticed panel issues : severe lack of text sharpness (produs al paranoiei induse de review-urile online?)
Aspiratii : NEC 2490WUXI / NEC 2690 WUXI / LaCie variants
... to be continued
Asta ar fi o scurta mea introducere, cu mentiunea ca sunt foarte multe de spus insa nu voi a lungi primul post mai mult decat e necesar.
In speranta ca threadul va deschide schimbul liber si neprejudiciat de informatii, pareri, sfaturi, profiluri de culoare, etc..
Cheers,
K
P.S. : Eizo users will be shot on sight