Author Topic: Cine a auzit de Tair 3 Phs (Photo sniper) made in URSS?  (Read 1276 times)

sebastianfrai

• sepia
  • **
  • Multumesc Roxanei pentru poza de avatar
    • PhotoGrafisme
Cine a auzit de Tair 3 Phs (Photo sniper) made in URSS?
« on: March 06, 2009, 17:11:21 »
Tair 3 Phs (Photo sniper) made in URSS, e un tele de 4,5-300 cu focalizare manuala. Stie cineva se poate adapta si la slr-uri?
Sebastian FRai / 0733-689518 / email: You are not allowed to view links. Register or Login / yahoo mess: sebastian_frai

pandururadu

• bicolor
R?spuns: Cine a auzit de Tair 3 Phs (Photo sniper) made in URSS?
« Reply #1 on: March 06, 2009, 17:36:23 »
Cred ca se poate monta pe orice slr cu adaptor m42-(sony sau ce slr vrei tu) - 60-70 RON unu. Focalizarea o sa ramana tot manuala :), la fel si setarea diafragmei.
"Failure is unimportant. It takes courage to make a fool of yourself." Charlie Chaplin

Codrin Serghei

• sepia
  • **
    • Codrin Serghei Photography
« Reply #2 on: March 24, 2009, 01:09:35 »
You are not allowed to view links. Register or Login

Justinian

• Moderator global
  • bicolor
    • Justin's Blog
« Reply #3 on: March 26, 2009, 06:58:07 »
Ca sa fim corecti, acel obiectiv SE FOLOSEA la SLR-uri. Aparatul cu care era "culpat" se numea "Zenit 12-S" si venea la pachet cu un obiectiv de 54 de milimetri, o montura tip pusca, cateva filtre si un parasolar. Sa nu uitam de geanta metalica, care, din punctul meu de vedere, era singura chestie buna la kitul ala.

Probabil intrebarea ta vizeaza posibilitatea de a folosi acel obiectiv la vreun DSLR actual.

In acest caz, iti trebuie un adaptor pentru 49mm, pentru ca acesta este diametrul obiectivului. Vezi ca e pe filet, nu pe baioneta, lucru de inteles de altfel din faptul ca are diametrul de 49mm :).

(LATE EDIT: Scuze, diametrul monturii era 42mm si nu 49mm. 49mm era diametrul filtrului la obiectivul de 54mm)

Am date precise despre acest tip de obiectiv (300mm/42mm filet obiectiv) pentru ca am avut asa ceva, prin '88-89. Nu are o calitate deosebita si, sincer sa fiu, n-as mai da banii pe asa ceva. Chiar si gratis daca mi l-ar da cineva probabil l-as folosi foarte rar.

Sa dau argumente, ca sa nu se creada ca bat campii (sau ca fac parada):

In primul rand, este foarte greu.
Asta n-ar fi de mirare, pentru ca e un obiectiv mare, relativ luminos pentru clasa lui. Dar dupa aproximativ doua filme (la vremea aceea nici nu visam la aparate digitale...), deja ma simteam ca Schwartzenegger.

In al doilea rand, are un mecanism de focus tare prost. Nu e plasat pe un inel coaxial axului optic, ci pe o rotita mai mica, sub partea din fata a obiectivului. Asta a avut un rost la vremea ei, pentru ca obiectivul se plasa pe acea montura tip pusca de care vorbeam mai sus. Imi aduc aminte ca am avut probleme pe aeroportul din Baia Mare din cauza acelei monturi, au venit cei de la Anti-Tero sa vada ce si cum, de au tinut avionul vreo ora doar pentru rahatul asta.

In al treilea rand, materialul cu care este acoperit obiectivul este de slaba calitate, se zgarie foarte usor.

Nici rezolutia nu era extraordinara, imi aduc aminte ca nu puteam face mariri mai mari de A4, chiar daca puneam aparatul, cu tot cu obiectiv, pe trepied.

Concluzia este ca nu se merita sa cauti adaptoare pentru asa ceva, decat daca l-ai gasit cumva pe strada sau ti l-a dat cineva degeaba.

Spor!
« Last Edit: March 27, 2009, 05:35:36 by Justinian »
Nici un lant nu e mai puternic decat veriga lui cea mai slaba.