Chestiunea cu seriozitatea este o conditie necesara dar nu suficienta. Pentru a-ti da votul unei fotografii, trebuie sa existe niste criterii.
Abia aici incepe distractia...
Dupa parerea mea, acestea ar fi:
- tematica si cadrul de expunere/publicare Este vorba despre relevanta fata de tema anuntata. Nu va posta nimeni imaginea unui carlig de rufe daca tema este "Culinara", nu?! Poate doar daca de carligul acela atarna o clatita

.
- calitatea tehnica Aici vorbim despre rezolutia si dimensiunile DE AFISARE pe forum, in principla. Ca mai exista linkuri spre alte situri sau bloguri, asta e alta poveste.
In general, din respect pentru ceilalti membri ai comunitatii, o imagine se afiseaza LA ANUMITE dimensiuni din ratiuni de viteza a conexiunii la internet, timp de vizualizare etc. Una e sa vezi imaginea pe forum si cu totul alta este sa o vezi dupa trei clickuri.
- mesajul In acest caz, conteaza foarte mult atat experienta individuala, cat si comuna a celor care privesc imaginile pentru a le evalua.
Se spune ca nimic nu leaga doi oameni mai bine decat o crima infaptuita in comun. Pe undeva, e cam aceeasi situatie si cu fotografia. Daca pisica pe care am vazut-o intr-un copac la tema "Paste..." ar fi gustat dintr-un cozonac si ar fi sarit apoi ingrozita pe fereastra, ar avea ceva legatura cu tema respectiva. Dar asta ar sti-o doar cei care au vazut biata felina mancand din cozonacul facut de mama soacra. Pentru restul membrilor comuniatii, este o pisica draguta, intr-un copac... "So what?!", ca sa zic asa...
- compozitia imaginii Aproape ca n-are sens sa ma intru in detalii - este vorba despre incadrare, proportionalitate etc. Cu alte cuvinte, respectarea unor reguli care tin de mentalul colectiv, descoperite de antici si care si-au gasit expresia mai intai in natura. Un nautil de pe fundul marii cu siguranta nu stie de dreptungiul de aur si cu toate aceastea este expresia cea mai potrivita pentru a descrie regula cu pricina. La fel si treimea de aur.
- originalitatea Iarasi, este de prisos sa fac prea multe comentarii. De ce sunt banale pozele cu Palatul Culturii? Pentru ca respectiva cladire a fost "trasa" din toate pozitiile, in toate anotimpurile, la toate orele si cu tot felul de scule. Aici, meciul este
creatie vs imitatie.
- distanta emotionala Experienta ne face, mai devreme sau mai tarziu, sa procedam in felul urmator - 1.declansare; 2.developare/download in computer; 3.ajustare (prelucrare, cropare, level etc.); 4.lasare "la dospit"; 5.revizualizare (reluarea pasului 3); 6.expunere/publicare.
La prima vedere, pentru 95% dintre incepatori (sau pentru cei care nu tin la o anumita rigoare, ca nu toti sunt perfectionisti...), pasii 3, 4 si 5 provoaca ridicari din spracene. Cu timpul, pe masura ce cresc pretentiile de la propria persoana si propriile realizari, pasii mentionati devin firesti.
Se cuvine facut o mentiune - pasii 4 si 5 tind sa devina irelevanti doar la
temele contra cronometru dar asta este o alta poveste.
- credibilitatea Suntem in epoca digitala si credibilitatea a ajuns un criteriu serios de evaluare a unei imagini.
Aceasta tine in mod cert de varsta, pregatire, gradul de cunostinte in utilizarea computerului etc.
Ca un exemplu personal, am aratat fotografiile de mai jos tatalui meu (care are 71 de ani) si mi-a spus "Foarte frumos, ce culori!". Aceleasi fotografii le-a vazut si fratelui meu (de 31 de ani), care m-a intrebat in secunda doi - "Cum le-ai prelucrat?". Mi-am batut ceva timp gura sa-i explic ca asa e in Caraibe, ca un filtru de polarizare face mult, samd. Dar nu l-am convins...
Pe de alta parte, onestitatea autorului este judecata, in primul rand, de el insusi si apoi de audienta. Un "fake" frumos, care castiga un premiu, il va face pe fotograf sa aiba acolo, undeva in coltul sufletului, ceva trist. Care, mai devreme sau mai tarziu, va iesi la iveala. Minciuna are, mai ales in epoca digitala, picioare scurte...
- efectul "de proximitate" Cu cat un fotograf este mai cunoscut, cu atat "operele" lui sunt mai bune.
Nimic mai fals si exemple sunt cu duiumul. Corolarul ar fi ca, cu cat un fotograf este mai necunoscut (sa spunem, amator, desi aici e discutabil termenul...), cu atat produce imagini mai proaste.
DIn fericire, aici, pe forum, problema asta inca nu si-a facut efectul. Dar mai dati-i putin timp si veti vedea mici "vedete" care vor produce coruri de "wow" doar prin simpla postare...
- gradul de initiere in limbajul de arta si audio-vizual Este cert ca acest criteriu te impiedica sa faci parte din corul de copii orfani care aduc osanale unui guru ad-hoc, care s-a scremut si el si a ouat... o margica, precum gaina din povestea lui Creanga. Unora nu le ajunge o zi intreaga sa vorbeasca despre o imagine, in timp ce altii, mai ignoranti, expediaza un "frumos", "naspa", "lasa de dorit" etc. Fara a supara pe nimeni, astfel de remarci ajung, mai devreme sau mai tarziu, sa puna etichete. Culmea, nu asupra imaginii "naspa", ci asupra celui care a emis epitetul in cauza.
Criteriile de mai sus nu sunt neaparat in ordinea importantei. Enumerarea lor este aleatorie si tine de ce mi-a trecut prin cap in momentul respectiv. De asemenea, am putea deschide un thread separat pe tema felului in care apreciem o fotografie.
La final, cu scuzele de rigoare pentru lungimea mesajului, va las sa incercati macar sa faceti aprecieri mai mult decat monosilabice. In primul rand asupra lucrarilor voastre.
Nu in ultimul rand, as mai adauga un criteriu, pe care, personal, mi l-am format ca jurnalist -
onestitatea fata de cel care a postat o imagine.
Incercati sa scrieti sau sa vorbiti despre cineva ca si cum acel cineva v-ar privi peste umar sau ar fi prezent la discutie. E un exercitiu care, mai devreme sau mai tarziu, duce la castigarea a doua noi dimensiuni, esentiale in cariera si in viata: seriozitatea si responsabilitatea.
Dar, ce stiu eu? Se spune ca bunul gust se invata. Din pacate, oricat de ciudat ar parea, la fel stau lucrurile si cu prostul gust...
Spor!
Precizare - fotografiile de mai jos sunt prezentate doar pentru ilustrarea a ceea ce am vorbit la capitolul
credibilitate. Sunt imagini brute, reduse doar la o dimensiune cu latura mare de 700 de pixeli. Cu siguranta, pentru a iesi ceva mai mult decat niste poze, mai trebuie pe ici pe colo un crop, o aliniere la orizontala etc.